18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMeditaţiile, lecţiile pe bani de acasă

Meditaţiile, lecţiile pe bani de acasă

Pentru că nu înţeleg ce se predă la şcoală, dar şi pentru că sunt forţaţi de unele cadre didactice, elevii apelează la meditaţiile particulare, care, în cazul pregătirii pentru admiterea la unele facultăţi, scot din buzunarul părinţilor chiar şi 1.000 de lei
pe lună.

 

Părinţii, cei care, în majoritatea cazurilor, îşi gospodăresc bugetul luând în calcul cheltuielile legate de educaţia copiilor, spun că meditaţiile particulare au devenit, de multă vreme, o condiţie aproape necesară pentru reuşită, adică pentru a obţine note mari şi pentru a promova examenele.

„Motivul principal pentru care elevii fac meditaţii este programa foarte încărcată, care face ca aceştia să aibă nevoie de ore suplimentare pentru a li se explica tot ce s-a predat la clasă. Dacă programa ar fi mai lejeră şi profesorii şi-ar face treaba mai bine, nu ar mai trebui meditaţii pentru a reuşi la examenele naţionale şi la facultate. Alt motiv ar fi că unii profesori condiţionează nota de la clasă prin prezenţa la orele de meditaţii. Oricum, elevii care iau meditaţii sunt incomparabil mai bine pregătiţi decât colegii lor“, a spus preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiei de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Mihaela Gună.

 

Pentru 98% dintre elevi meditaţiile sunt foarte importante

 

Potrivit unui sondaj efectuat pe site-ul www.meditatii.infoapart.ro, peste 98% dintre elevi consideră că meditaţiile sunt foarte importante în înţelegerea programei şcolare.

Profesorii, în schimb, nu admit că pregătirea elevilor la clasă este insuficientă, iar asta, deşi tot ei sunt mentorii de la meditaţii şi, prin asta, justifică utilitatea demersului educaţional în particular. Rezultatele altui studiu, realizat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, arată că doar un profesor din zece recunoaşte că şcoala nu pregăteşte suficient elevii pentru a reuşi la examenele naţionale şi la admiterea în facultate. Acelaşi studiu confirmă, din perspectiva elevilor, faptul că meditaţiile aduc şi note mai mari la şcoală. În opinia a 43% dintre elevi, dacă profesorul de clasă este acelaşi cu cel de la lecţiile în particular, acesta se simte dator să-i dea elevului note mari. Note care, ulterior, îl ajută substanţial pe cel care ia meditaţii, dată fiind, de pildă, ponderea de 50% pe care o are media din gimnaziu la admiterea în liceu.

Tot studiul Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale arată că 21% dintre profesori recunosc că dau meditaţii, 62% dintre ei spunând că au mai puţin de şase lecţii particulare pe săptămână. Pe de altă parte, 45 % dintre dascăli consideră că banii din meditaţii nu ar trebui declaraţi şi impozitaţi.

În afara profesorilor de la clasă şi a celor recomandaţi, elevii îşi pot alege mentorul pentru meditaţii din anunţurile postate pe internet. Există pagini web specializate chiar în anunţuri de acest gen, diferenţiate în funcţie de disciplină şi, fireşte, de onorariul cerut de aşa-numitul meditator. Site-urile www.meditatii.net, www.anunturi-mediatatii.ro şi www.meditatii.infoapart.ro înregistrează, de pildă, între 700 şi 1.500 de vizitatori unici lunar.

 

Profesorii încasează 200 de milioane de euro pe an

 

Disciplinele cele mai căutate, pentru care există şi cele mai multe oferte, sunt matematica, limba şi literatura română şi limbile străine.

Potrivit site-urilor specializate şi elevilor, şedinţele de meditaţii pentru gimnaziu şi liceu durează două ore şi costă între 25 şi 50 de lei. Nivelul tarifelor şi, mai ales, numărul mare al elevilor care iau meditaţii plasează piaţa românească pe primul loc în Europa la acest capitol, potrivit unui studiu guvernamental din februarie 2008. S-a estimat, astfel, că profesorii autohtoni încasează, anual, 200 de milioane de euro din lecţii particulare.

Există însă şi lecţii pentru care elevii plătesc chiar şi mai mult de 1.000 de lei pe lună. De pildă, meditaţiile în vederea examenului de intrare la Arhitectură.

„La Arhitectură, sunt profesori care meditează grupuri de 20-25 de elevi, şedinţele de desen durând chiar şi cinci ore. Suntem două tranşe de elevi, unii dimineaţa, unii după-amiaza, şi mergem la meditaţii aproape zilnic. Şedinţa costă destul de puţin, 50 de lei, dar devine costisitor din cauză că dăm aceşti bani de patru-cinci ori pe săptămână“, a spus o elevă care face parte dintr-un astfel de grup de pregătire.

Tinerii care se pregătesc pentru admiterea la facultate spun că preferă să facă meditaţii cu profesori universitari, mai ales dacă urmează să dea admiterea la o facultate pentru care nu s-au pregătit în liceu, cum ar fi Arhitectură, Teatru sau Medicină. Elevii care fac astfel de meditaţii le consideră necesare şi cred că fără ele nu ar reuşi la examene.

Meditaţiile la aceste facultăţi costă în jur de 50 de lei pe şedinţă. Unul dintre elevii care se pregătesc să dea admitere la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică afirmă că face trei şedinţe de meditaţii pe săptămână, fiecare cu durată de o oră, iar lecţiile sunt individuale.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII